Kiracıyla yaşadığı diyaloğu anlattı… Erdoğan’ın kira isyanı

Posted by

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

Fahiş kira artışlarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı, “Dün bir vatandaşım, “Kiracıyım, ev sahibi sıkıştırıyor, 2 bin 500 veriyordum, 7 bin 500’e çıkardı. ‘Ya verirsin ya çıkarsın’ diyor.” dedi. Mecburen ilçedeki belediye başkanımızı aradım ricada bulundum. ‘Ya uygun kiralık bul ya bizim TOKİ’den varsa imkan sağla’ dedim. Her şeyi devletten beklemek olacak şey değil. O ev sahibi şimdi dinliyordur beni. Sende vicdan var mı? İnsaf ya. Fahiş fiyat balonunu söndürecek uygulamalarda harekete geçiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

-Biz hükümet olarak sadece bütçede atamalarda da önceliği eğitime verdik. Şu anda görevdeki öğretmenlerin yüzde 80’i bizim zamanımızda atandı. Bundan sonra da gerekeni yapacağız. eğitim öğretimi direkt bekamızı ilgilendiren bir milli mesele olarak görüyor ve siyasetin üstünde tutuyoruz. Bir diğer husus öğretmenlerin maaşı ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerdir.

-Hükümetlerimizi karnesi ortadadır. En düşük öğretmen maaşı 470 lirayken bugün bu rakam 23 bin 900 liraya çıktı. dolar bazında 2022’de bir öğretmen 292 dolar kazanırken bugün bunun 3 katını alıyor. Hem TL hem de dolar olarak reel artış var. dünyada enflasyon son 70 yılın zirvesinde olduğu bir atmosferde bizim etkilenmediğimiz söylenemez. Kira artışlarının baskısının farkındayız ama ev sahiplerini insaf dışı tutumunu bir kenara koyamayız.

-Fahiş artıştan şikayet eden vatandaş için Belediye Başkanını aradım, uygun kiralı yer bul ya da TOKİ varsa ev ver dedim. O ev sahibine ben de sende vicdan var mı diye sormak zorundayım. Fahiş fiyat balonunu söndürecek tedbirleri artık hayata geçiriyoruz. Parlak yarınlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimize ne yapsak yetersiz kalacaktır.

-Laf olsun diye değil tüm kalbimle söylüyorum. Öğretmenlerimizle aramıza kimseyi sokmadık. Bundan sonra da muhabbetimizin sarsılmasına izin vermeyeceğiz. 60 yıllık bir hayal olan öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız. Kanun teklifi yakında tüm paydaşlarımızın dikkatine sunulacak.

-Lisans programlarından mesleki gelişime kadar tüm aşamaları gözden geçirip yeni istihdam sistemini gözden geçiriyoruz. Bu alandaki öğretmenlik mesleği genel yeterlilik ilişkisini tesis edeceğiz. Şiddet en hassas olduğumuz meseledir. Bizim kültürümüzde öğretmenin eli kalkmaz, öğretmenlerin eli öpülür. Eğitimle ilgili bir sorun varsa üzerine gideceğiz.

-6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde kaybettiklerimizin acısı içimizde yanmaya devam ediyor. Depremzede kardeşlerimiz bizimle aynı stan darda kavuşmadan kendimizi huzurlu hissedemeyiz.

-Dün Malatya’da gelen depremler bir kez daha bizlere deprem gerçeğini hatırlattı. Malatyalı tüm kardeşlerimize geçmiş olsun. Depremde 969 okul 12 bin 120 dersliğimiz hasar aldı. Eğitim kurumlarımızın fiziki altyapısını iyileştirmek için deprem sonrası acil derslikler açtık. bölgedeki 45 bin dersliğimizin onarım çalışmasını tamamladık. 46 bin konut ve köy evini yılbaşından önce telsim edeceğiz.

-Deprem bölgesinde öğrencilerimizin eğitimleri eksik kalmasın diye fedakarca çalışan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir